krem do tortu z serka mascarpone

Baza znalezionych fraz

JungleRecords Poleca.

Temat: Jakies pomysły na tort bezowy (dacquoise)?
No właśnie - kocham straszecznie tort dacquoise od Sowy -
i chciałabym go zrobic w domu, ale nie mam ani grama pomysłu, jak to cudo wykonać?
Czy któraś z Was próbowała?
Macie jakies pomysły?

Tort wygląda tak:


I opisany jest tak:

"Duet wyśmienitych dakłasów z daktylami i orzechami włoskimi przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany."

Niestety - mi akurat ten opis absolutnie nic nie mówi.

I zamiast myśleć trzeźwo - ja tylko walczę ze ślinotokiem oglądając zdjęcie
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=6727



Temat: Pomysłowe torty

Jeszcze go nie robiłam, będę robić pierwszy raz.
Normalnie też robię z mascarpone ale inny (2opakowania serka, kupuję w Lidlu bo wg. mnie jest najlepszy), miksuję i powoli dodaję np 200gram mleka kondensowanego albo kilka łyżek nutelli ale możesz dodać jeszcze kawy, cappuccino, bitej śmietany, zmiksowanych owoców i trochę żelatyny, właściwie cokolwiek chcesz
zawsze najpierw miksujesz serek a potem dodajesz powoli resztę, odstawiasz do lodówki na min. 40min. i krem gotowy
Jest sztywny, możesz kłaść go na torty z marcepanem czy masą plastyczną i nic mu nie grozi. Możesz najpierw smarować biszkopt czy kruche ciasto owocamidżememczekoladą i dopiero nakładać krem
jeśli przetrzymasz ciasto z kremem w lodówce to możesz je nawet zalać galaretką i dodać owoce
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=461


Temat: Menu Na Roczek
Antalis podziwiam za zapał i chęci. U nas urodziny Gośki ze względu na ilość gości i ograniczenia lokalowe zawsze były tylko na słodko. Główną atrakcją jest zabawa z jubilatką, dmuchanie świeczek, zdjęciowanie itp. Ostatnio był tort, ciasto z truskawkami na spodzie herbatnikowym i babeczki z owocami z kremem z serka mascarpone. Poza tym parę fikuśnych drinków, winka, szmapan i inne napoje.
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=2968


Temat: Athshe

  a teraz żeby wam się łakomstwo włączyło:



TORT BEZOWY Z DAKTYLAMI I MASCARPONE

porcja na mały tort
200g daktyli drobno posiekać i namoczyć w alkoholu - co najmniej 1 noc.

daktyle odsączyć, zmielić w maszynce do mięsa.

50g cukru pudru rozetrzeć z niewielką ilością alkoholu od daktyli (mi wchłonęło cały alkohol, głowę mam słabą, więc wesoło się produkowało przy oblizywaniu palców)
do tego dodać 250g serka mascarpone, dokładnie wymieszać (moim zdaniem wystarczy łyżką, mikser niepotrzebny)

część serka z cukrem dodać do mielonych daktyli - tyle, żeby się dobrze wymieszało i dało tym posmarować tort

ubić na sztywno 250ml śmietany kremówki 36%, dodać do tego resztę mascarpone i dokładnie zmiksować.

Warstwy tortu smarować najpierw kremem daktylowym, potem śmietanowym. Na wierzchu i na bokach tylko krem śmietanowy.
W oryginalnym przepisie były jeszcze orzechy włoskie - nie wiem, czy warto, nie dodawałam

Z wierzchu posypać kakao, ozdobić (w moim przypadku tylko delikatne kropki dookoła z jasnego kremu)

tort jest pyszny, że palce lizać. Alkoholu wyszło mi dużo, bo prawie 150ml spirytusu, ale gdy krem "przegryzie się" z bezami, to nie czuć go za mocno i jest naprawdę warty polecenia.

no i jeszcze jedna zaleta - około pół godziny roboty, gdy mamy już rozdrobnione i namoczone daktyle


jeśli u rodziców zostanie jakaś resztka do jutra, to wkleję zdjęcia. Dziś w trzy osoby zjedliśmy ponad połowę
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=189


Temat: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 8
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 8
  Cytat:
Napisane przez Mariolcia =P (Wiadomość 18684723) adia czy ja wiem:D raczej tasiemiec albo mdlosci:D
co do tiramisu to uparlam sie na torta wielkiego i pokaznego i koniec:D
to zrob z kremem z serka mascarpone,koniecznie :D (serek,cukier puder,smietana bita) Naprawde slodkiego niet,ale ten krem to okrutnie mocno mi zasmakowal.W sumie moglabys ciacho pod to nasaczyc jakimis %,no chyba,ze nie wchodza Ci/Wam takie smaki.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Ayu (Wiadomość 18684784) Wszystkie Presidenty mają 4% tłuszczu, innych wartości nie podają :nie: W każdym razie sernik z tego wiaderkowego jest pycha :D Dr. Oetker też wiaderku ma 3%, ale to ostatnio u mnie towar deficytowy :cool: Dzieki,bede szukac dr oetkera teraz namietnie.Sernik pewnie odpuszcze,bo znajac mnie,wciagnelabym go w jeden dzien.Taki twarog lekko slodki,podpieczony...Chol era,wychodzi na to,ze od 5 lat sie oszukuje ,ze nie lubie slodyczy :D
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=421504


Temat: Tort Cappuccino Przepis
Na pieczonym, puszystym spodzie, nasączonym kawą espresso i włoskim likierem amaretto. Przekładany pysznym kremem mascarpone i posypany grubą warstwą kakao. Jeszcze lepsza wersja deseru tiramisu.

Składniki:
tort_cappucino03

Spód:
• 100 g masła
• 2 jajka
• 170 g cukru
• 180 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 ml mleka

Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

* Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.
* Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
* Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.
* Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
* Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
* Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
* Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
* Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Źródło: ryglovsky.pl/viewtopic.php?t=1398


Temat: Śmietankowy tort urodzinowy
Musze się z wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na tort śmietankowy.
Przedwczoraj podaliśmy go z kawą na przyjęcie urodzinowe mojego męża i ku mojemu zdziwieniu tort naprawdę szybko zniknął z ich talerzyków :P
Przepis ten zmodyfikowałam z kilku innych rożnych przepisów, zależało mi bowiem żeby to był 100% śmietankowy tort- ale nie za słodki w sam raz do kawy, herbaty czy lampki białego wina.

Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- aromat śmietankowy
Krem:
- 1 litr śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe (2x16g)
- 4 opakowania Śmietan-fix
- 50 dag serka mascarpone
Do dekoracji:
- kandyzowane wisienki
- płatki ciemnej czekolady


Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka należy ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać (ja wszystko ubijałam robotem kuchennym). Następnie dodać: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Potem delikatnie i dokładnie to wymieszać dużą łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Na końcu należy je ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym wcześniej z przegotowaną wodą.
Krem:
Schłodzoną śmietanę trzeba ubić, a pod koniec jej ubijania wsypać cukier puder, cukier waniliowy, Śmietan-fix i jeszcze chwilę potem ubijać. Do ubitej śmietany trzeba dodać na końcu serek mascarpone i bardzo delikatnie zmiksować. Przecięty na trzy części biszkopt należy przełożyć gotowym kremem. Potem też posmarować szerokim nożem wierzch tortu i jego boki kremem (krem ma taka konsystencję że świetnie się będzie do tego nadawał).
Na końcu dekorujemy tort np: kandyzowanymi wisienkami i płatkami ciemnej czekolady. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce.

Dołączam też zdjęcia na pierwszym moi synkowie przygotowują krem, a na drugim kawałek tortu, już podziurawiony przez świeczki urodzinowe mojego męża ;)
Źródło: lobuziak.pl/forum/showthread.php?t=3285


Temat: : Słodkości z owocami ;)
Biszkopt z kremem
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kategoria: Ciasta z owocami.
Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
2 szt jajek
8 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-- NADZIENIE:
25 dag czerwonej porzeczki
30 dag malin
2 łyżeczki żelatyny
50 dag zsiadłego mleka
8 dag cukru
skórka cytrynowa -- otarta z połówki cytryny
20 dag śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru



1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z łyżką wody na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać składniki. Dno tortownicy (śred. 24 cm) wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 20-25 minut w temperaturze 175°C, przestudzić.
2. Porzeczki przebrać, umyć, osaczyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, pozostałe jagody oderwać od łodyżek. Przebrać maliny. Zsiadłe mleko wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rozpuszczoną żelatyną, wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, dodać owoce oraz ubitą śmietanę.
3. Biszkopt rozciąć na dwie warstwy tej samej grubości, wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Na cieście rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim krążkiem ciasta. Posmarować resztą kremu, udekorować odłożonymi owocami. Uformowany tort wsławić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wyjąć z formy bezpośrednio przed podaniem, posypać pudrem.

Ciasto z owocami
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Ciasta z owocami.
Składniki:
1/2 kostki margaryn
1 szklanka cukru
2 szt jajek -- całe
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
śmietana -- wg. uznania
50 dag owoców

Utrzeć margarynę z cukrem. Wbić całe jajka i stale mieszając sypać stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Można dodać kilka łyżek śmietany. Utarte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i na wierzchu ułożyć owoce.
Piec ok. 50 min.

Lekki tort z owocami
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Kategoria: Ciasta z owocami, Torty.
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
-- CIASTO :
4 szt jajek
10 dag cukru pudru
10 dag mąki pszennej
sól
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
-- MASA :
800 ml śmietany kremówki
30 dag owoców -- mali, poziomek i jeżyn
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki płatków migdałowych

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Połączyć z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
Schłodzoną śmietanę ubić na krem z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Na krążek ciasta nałożyć bitą śmietanę, ułożyć owoce. Przykryć drugim plackiem.
Wierzch udekorować śmietaną i owocami, a boki migdałami. Chłodzić 5 min.
• Nasza rada Tort można też posypać orzeszkami.

Minitorcik serowy
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Kategoria: Ciasta z owocami.
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 420 kcal
Składniki:
8 dag masła
13 dag biszkoptów -- podłużnych
1 łyżeczka żelatyny
25 dag twarogu -- tłustego
40 dag sera mascarpone
8 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki soku z cytryny
skórka cytrynowa -- otarta z jednej sztuki
25 dag porzeczek -- czarnych; białych i czerwonych
10 dag malin
15 dag truskawek
3 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki

1. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym tłuszczem. Brzeg tortownlcy ustawić na paterze, wylepić biszkoptami, wstawić do lodówki.
2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek dokładnie utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Masę rozsmarować na biszkoptowym spodzie, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od łodyżek (kilka gałązek odłożyć do dekoracj). Maliny przebrać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, większe podzielić na połówki. Podgrzać w rondelku galaretkę porzeczkową. Owoce rozłożyć na cieście, polać galaretką. Gotowy tort udekorować gałązkami porzeczek. Przechowywać w lodówce.

Wiewiórka
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Ciasta z owocami.
Składniki:
4 szt jajek
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka orzecha włoskiego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 szt jabłek -- pokroić w kostkę
1 torebka rodzynek

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i drobno posiekane orzechy. Następnie do masy dodać olej, proszek do pieczenia, sodę i jabłka z rodzynkami. Piec 45 min.
Po upieczeniu polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego
Źródło: forum.dziecionline.pl/viewtopic.php?t=7446