krem do tortu z margaryny

Baza znalezionych fraz

JungleRecords Poleca.

Temat: tort
Ja kiedyś jadłam u koleżanki na urodzinach tort właśnie od mierzwy i bardzo mi smakował. Postanowiłam zamówić taki sam na swoje urodziny i o zgrozo okazał się fatalny. Krem sama margaryna, nie wiem czy akurat mój tort robił praktykant uczący się na cukiernika (i to chyba z pierwszej klasy), ale tort był nie do zjedzenia.
Źródło: starachowice-net.pl/forum/viewtopic.php?t=289



Temat: "Jeżycjada"

Krem z margaryny - krem russel (nazwa cukiernicza) - taka ciężka tłusta masa przeważnie biała stosowana w dawnych czasach jako przełożenie ciastek i tortów . Złozony w istocie w przeważającej części z jakiegoś tłuszczu zapewne margaryny i mdląco tłusto-słodki .
Ooo
To podobne coś miałyśmy na zamówionym torcie z foto kiedyś jako dekorację bokami. Tłuste, sztywne, odpadało od boków i nie dało się zjeść...
Zamawiając jakikolwiek tort w tej cukierni zdecydowanie proszę bez tego
Źródło: forum.northandsouth.info/viewtopic.php?t=124


Temat: Szukam przepisu
Nie jestem Bajka, ale mimo mojego lenistwa przepisuje z zeszytu mojej mamy (a ona ma od swojej teściowej), niestety nie zdążyła zrobić, miała zrobić na święta ale wraca w sobotę do polski... może ja też wypróbuję jak tak chwalisz

Miodownik mamy Mamqi i jej babci

Ciasto:
2 jajka
15 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1/2 margaryny
mąki ile zabierze (około pół kilograma)

Wszystko zagnieść i podzielić na trzy równe części

Krem
1/2 litra mleka
20 dag masła
6 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru pudru
zapach rumowy lub arak
cytryna
kwaśną marmoladę

Mleko ugotować z kaszą manną, ostudzić.
Ucierać z masłem i cytryną.
Posmarować wszystkie trzy części ciasta kremem, na to marmolada i to wszystko złożyć ala tort. Górę można udekorować polewą czekoladową.

Coś podobnego ale jeszcze z masą orzechową znalazłam tutaj: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis11512.html
Źródło: erodzina.pl/viewtopic.php?t=7909


Temat: Tort jogurtowy z kiwi
Składniki :
gotowy spód biszkoptu
1 łyżka soku z cytryny
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miękkiej margaryny
5 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jabłka
2 duże kiwi
3 dag wiórków kokosowych



Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do miski włożyć margarynę, wsypać cukier waniliowy i cukier, ucierać powoli dodając jogurt, a następnie ubić trzepaczką lub mikserem. Żelatynę podgrzać, żeby całkowicie się rozpuściła, schłodzić, wlać do kremu jogurtowego, wymieszać, jeszcze przez chwilę ubijać. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Jabłko ze skórką również pokroić w cząstki, po czym delikatnie skropić sokiem cytryny. Krem jogurtowy wyłożyć na spód biszkoptowy, boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorować plasterkami kiwi oraz cząstkami jabłka.
Źródło: kultownia.pl/viewtopic.php?t=1152


Temat: pyszny krem KROWKA
pyszny krem KROWKA
  Mleko skondensowane słodzone w puszce gotowac w wodzie 3 godz.Otworzyc puszke dopiero jak wystygnie!
Powstały karmel dodawac stopniowo do kostki margaryny lub masła i miksowac az bedzie gładki krem.
Mozna przełozyc nim gotowy biszkopt i zrobic tort.
Mozna polozyc krem na biszopt a na to ułozyc herbatniki namoczone w wódce a na wierzch polewa.PYCHA

Anka



Maja .03.04 i julcia (04.98)
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=155567


Temat: Tort dobosz z karmelową polewą
Tort dobosz z karmelową polewą
  Tort dobosz z karmelową polewą


Składniki:

* Biszkopt:
* 150 g cukru
* szczypta soli
* 7 jajek
* 150 g mąki
* tłuszcz do wysmarowania tortownicy
* mąka do oproszenia tortownicy Krem i dekoracja:
* 1
opakowanie budyniu waniliowego
* 300 g cukru
* 2 szklanki mleka
* 1 żółtko 250 g margaryny
* 50 g nugatu
* 60 g czekolady
* 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 1/2 cukru i solą na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę i mąkę połączyć
z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozsmarować cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 5-6 min w temp. 220°C. W ten sposób upiec 6 placków. Budyń rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Do mleka wsypać 1/2 szklanki cukru, zagotować, dodać
budyń, ponownie zagotować, ostudzić mieszając. Schłodzić. Budyń stopniowo dodawać do margaryny, przez
cały czas ucierając na puszystą masę. Nugat i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Kremem posmarować 5 krążków ciasta. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować boki tortu. Pozostały cukier i masło podgrzewać, aż się zrobi jasnobrązowy karmel, posmarować nim szósty krążek. Od razu pokroić go na 12 kawałków. Ułożyć na torcie.

Źródło: kronos-sat.pl/showthread.php?t=23664


Temat: Upieczono 820-kilogramowy tort.

W Jarosławiu upieczono tort o wadze 820 kilogramów, który zaprezentowano na specjalnie przygotowanej estradzie w staromiejskim Rynku podczas odbywających się tam Dni Jarosławia, obchodzącego w br. 630-lecie nadania mu praw miejskich.

Tort-gigant - o wymiarach 4 m na 3,68 m i wysokości 1,5 m - jest dziełem 13 cukierników z Teatru Kulinarnego z miejscowości Gryfino k. Szczecina oraz Cukierni "Na Miodowej" w Rzeszowie. Do jego produkcji użyto cztery tysiące jaj, 145 kg cukru, 200 kg margaryny, 70 kg mąki, 150 kg czekolady, 130 kg kremu, 200 kg powideł morelowych i 10 litrów spirytusu.

Zwieńczeniem olbrzymiego wypieku, zaprojektowanego przez pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego Grzegorza Olszewskiego i Agnieszkę Tuleję, była kopia jarosławskiego Ratusza, wykonana z piernika polewanego marcepanem i czekoladą.

"Jest to największy tort, jaki kiedykolwiek upieczono w Polsce i największy na świecie wypieczony w jednym, przenośnym piecu - powiedział dyrektor Teatru Kulinarnego Krzysztof Górski. - Zgłosimy ten wypiek do Księgi Rekordów Guinnesa. Tym bardziej, że piec, w którym został upieczony, jest największym tego rodzaju przenośnym urządzeniem na świecie".

Pieczenie tortu rozpoczęto w piątek, wykonując kilka ogromnych warstw biszkoptu, przekładanych następnie powidłem morelowym i kremem o smaku orzechów laskowych.

Wszystkie prace prowadzono w Ratuszu, w którym mieści się Urząd Miejski, pachnący w tych dniach wyjątkowo słodko, podobnie jak i cały zabytkowy Rynek w Jarosławiu, na którym tort podzielono na ponad cztery tysiące wielkich kawałków i częstowano nim mieszkańców miasta. Z uznaniem wyrażali się o nim także burmistrzowie zaprzyjaźnionych z Jarosławiem miast z Czech, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Francji.

Teatr Kulinarny z miejscowości Gryfino istnieje od 2000 r. i zajmuje się promowaniem kuchni polskiej oraz regionalnych potraw, które przygotowuje na oczach publiczności, nadając swoim czynnościom iście teatralną dramaturgię. Zasłynął m. in. zorganizowaniem Festiwalu Zupy Pomidorowej, podczas którego ugotowano 3 500 litrów zupy, bijąc amerykański rekord o 2 tysiące litrów.

na pewno żal im było go zjeść.
Źródło: hydepark.net.pl/viewtopic.php?t=3490


Temat: COŚ NA ZĄB -SAME DOBRE RZECZY
Daro żeby to było blisko niema problemu jakomś lalecze teraz są modne że mają sukienke z tortu by się zrobiło to tylko wzór np. http://tortownia.pl/galer...=258&str=13#gal

Kasia prosty tort hmmm.....niewiem dla mnie wszystkie są proste może taki http://tortownia.pl/galer...nr=22&str=2#gal ale coś ci napisze biszkopt umiesz piec mniemam jeśli nie to kup gotowe spody np. w bied....... teraz ci zdradze moją tajemnice: puszka brzoskwiń lub ananasów(ja wole ananasy są wyraziste)wyciągamy osączamy i kroimy w kosteczke ,do soku wlewamy ćwiartke balsamu pomorskiego(taki alkochol) ten sok posłuży do nasączenia biszkoptu,

teraz domowy krem zawsze się udaje:
SKŁ:200ml.wody
2łyżki mąki przennej
żółtko
250g.margaryny (palma lub z bied....tortowa)
60g.cukru pudru
wymieszaj wode z mąką żeby niebyło krupek i zagotuj taki klajster troche wyjdzie do gorącego dodaj żółtko i szybko wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.Utzyj margaryne z cukrem pudrem potem po łyżce dodawaj wystudzoną mase ucieraj aż będzie puszyste na koniec według smaku dodaj zapach śmietankowy około łyżeczki(najlepiej taka buteleczka z uszkiem)
teraz nasącz biszkopt ,weż troche kremu i zmieszaj z ananasamii wtedy wyłóż na biszkopt przykryj drugim biszkoptem nasącz go i obsmaruj cały tort resztą kremu ja boki obsypuje orzechami ziemnymi niesolonymi kupuje całe i siekam albo gotowe -krokant się nazywają,można też obsypać wiórkami kokos.możesz kupić gotowe ozdoby na tort(czego ja nietoleruje) albo zrobić taką fajną mase i z niej ulepić np.róże i listki

MASA DO OZDÓB NA TORT
1/2kostki margaryny*1szkl.wody*25dag.mąki przennej*1/2kg.cukru pudru

Wode gotujemy z tłuszczem po zagotowaniu wsypujemu mąke i dokładnie mieszamy chwilę prażymy,zdejmujemy z ognia wysypujemy cukier puder na blat i wykładamy mase i wyrabiamy jak ciasto na pierogi wgniatając cały cukier można podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi lub kakao jak przestygnie wtedy lepimy to co się chce (można zamrażać w woreczku foliowym) można zrobić ozdoby wcześniej i potem położyć na torcie

no to teraz macie coście chcieli hi hi..
proste
Źródło: luszczyca.ekt.pl/luszczyca/viewtopic.php?t=947


Temat: Tort śmietanowy i wariacje
Bedzie po całości, bo ani jutro ani w niedzielę nie znajde czasu, gdyby jednak ktos chciał całość:

TORT CZEKOLADOWY - coś a la wuzetka

Murzynek
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru
0,5 szkl. wody
3 łyżki stołowe kakao (czubate)
Wszystko włożyć do garnka, mieszając doprowadzić połączenia się składników (do zagotowania)
ostudzić - nie podjadać !
do wystudzonej masy dodać 2 szkl. maki, 4 żółtka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach wanilinowy. Wszystko wymieszać mikserem.
Ubić pianę z białek (4), dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Włożyć do formy i do gorącego piekarnika 180st.C. piec ok. 50 minut. NIE WYSUSZYĆ!

Jeśli podczas pieczenia zrobił się czubek to go lekko odciąć. całość przekroić długim nożem lub nitka na 3 blaty.


krem do tortu

Przy pomocy miksera utrzeć 1 małe masło roślinne i 1 szkl. cukru pudru. Do tej masy wkręcić powoli 1,5 szkl kefiru (np. duży kefir Danona) - KEFIR i MASŁO NIE MOGĄ BYĆ PROSTO Z LODÓWKI, bo się zważy*!!!!. Ubijać kilka minut aż masa będzie gładka. Wcisnąć troszkę soku z cytryny.

*Jak się jednak zważy, to miskę z masą wstawiamy na parę i ubijamy.

Poncz: Przegotowana ciepła woda, sok z cytryny, wódka. Do nasączenia wszystkich kolejno układanych warstw zużywam pewnie z 2 szklanek płynu. Generalnie zawsze mam wrażenie, że już sie zrobiło bagno z ciasta i to wrażenie świadczy o tym, że wlane jest dość albo za mało

Układamy spód tortu, poncz - dużo ponczu, wszystko pływa - potem powidła śliwkowe (by Łowicz), potem połowę kremu, potem następny blat, poncz, druga połowe kremu, ostatni blat, poncz i na koniec polewa czekoladowa

polewa czekoladowa
0.5 kostki masła
2 czubate łyżki kakao
3 łyzki stołowe mleka
1 niepełna szklanka cukru
Ugotowac mieszając
po LEKKIM ostudzeniu dodać 2 żółtka i wymieszać. Nie czekać za długo z wylewaniem na tort bo masa tężeje.
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=4555