Kreatynina Norma

Baza znalezionych fraz

JungleRecords Poleca.

Temat: Macie pomysły na..... koci mocz?:)))
" />
">pytanie tylko czy jednostki sie w normach i badaniu zgadzaja...
a kreatynina jaka?


Kreatynina jeszcze nie badana a normy rzeczywiscie w roznych jednostkach I moze ja raz jeszcze je tu wklepie z jednostkami
alta 47 U/l; mocznik :8 mmolo/l;
amylaza: 945 U/l; hematokryt 48,3%; hemoglobina 15,7 g/dl; erytrocyty 11.97 -10 (do 6 potegi -jak to zapisac? )/ mm (szescienne); leukocyty 4,3 - (do szescianu)/mm(szescian); MCV (co to jest?) 13,1 pg; MCHC (a to co? )32,5g/dl; plytki 391 - 10 (szescian)/mm(szescian)

Ufff... w piatek kolejne badania krwi i dorzucilam do nich kreatynine, mimo, ze wet tego nie zlecil
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=11041



Temat: Boska Czworka - Leeloo :(
" />Beata ja w temacie wynikow badan, ale tylko moge Ci powiedziec wyrywkowo o nerkach, bo na tym sie troche znam. Wskazania mocznika i kreatyniny sa nieznacznie podwyzszone, przekraczaja nieco granice normy. Przydaloby sie jednak obnizyc kreatynine ponizej 2, bo to moze oznaczac stan zapalny nerek, badz ukladu moczowego.
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=11378


Temat: Wyniki badania krwi
" />Nie wiem czy już mam trzęść portkami ze strachu, czy jeszcze poczekać?

Odebrałam wyniki badania krwi Filipa.
Kreatynina -1,9
Mocznik -68,5
Inne w normie.

Podobno trochę za wysokie. Ale jakie są normy jeśli chodzi o koty
Wiem, że sprawy nerek u kotów to poważna sprawa.

Pomóżcie Może ktoś zna te normy?
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1081


Temat: Miłki-prośba o interpretację wyników badania krwi
" />Dziś pojechalam z Miłki do kontroli. Przy okazji wzięłam Szoguna, żeby wet go obejrzał.
Miłki dziąsła bardzo ładnie się goją. Pisałam już o tym, że schudła i waży 4 kg. Wydawało mi się, że to w sam raz. Dr Derkowski powiedział, że zarówno Miłki jak i Szogun mają nadwagę. Nie jakąś dramatyczną, ale jednak. Miłki powinna ważyć 3,5 kg, a Szogun waży 5,8 kg., a powinien 5-5,5.
No więc dalej będzie odchudzanko. Dostałam również wyniki badań krwi Miłki. Pytałam lekarza, czy ma może wzorcowe wyniki dla kotów. Odpowiedział mi, że przy konkretnym wyniku jest podana norma. Pozwolę sobie przepisać wyniki Miłki tu na forum. Powiedzcie jak to widzicie.
Acha, Szogun jest w doskonałej formie, a wet powiedział, że dawno nie widział tak wielkiego kota (pod względem wielkości, nie wagi).
Wyniki badań krwi Miłki:
Norma Wynik Miłki
Hematokryt (31-24) ...... 51,20
Hemoglobina (8-15)..... 10,50
Kr. czerwone (5-10mln)..... 9,75
Kr. białe (8-20 tyś).... 10,10

Badanie biochemiczne krwi kota

Mocznik (25-70)..... 38
Kreatynina (1,0 -1,8) .... 0,70

Bardzo proszę zorientowanych o komentarz, bo ja ciemnica jestem w tych sprawach.
Dzięki!
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=4466


Temat: Chore nerki
" />Sonia tak miała jak pierwszy raz wylądowała w szpitalu - silna anemia, zupełny brak apetytu, wpółprzytomna...
Wtedy dostała właśnie 4 - 5 razy dziennie furosemid + kroplówka, dogrzewanie i dokarmianie strzykawką i zaczeła z tego stanu wychodzić. Wróciła ze szpitaliku i zaraziła się od nas "grypą żołądkową" lub inną podobną w objawach infekcją. W efekcie znalazła się w stanie tragicznym - była tak słaba że organizm nie był w stanie utrzymać temperatury ciała na właściwym poziomie. Znowu hospitalizacja, dwa dni podgrzewania w inkubatorze i diabełek znowu powoli odzyskuje siły i animusz.

Jeszcze ze sposobu w jaki jest leczona moja Sonia:
Antybiotyk był podany jedynie osłonowo, baaardzo delikatnie, w minimalnej dawce i rzadko - bo bardzo obciąża nerki i co gorsza przy niesprawnych nerkach nie wiadomo w jakiej faktycznie dawce i ile czasu dostaje się do organizmu. Dopiero przy infekcji weci musieli podać antybiotyk "leczniczo" i robili to bardzo delikatnie i niechętnie.
Również osłonowo Sonia dostaje nasercowy Prilactone (ze względu na obciążenie serca kroplówkami) i jakąś zawiesinę osłaniającą żołądek (chyba sam coś takiego kiedyś brałem przeciwko wrzodom żołądka) - nazwy nie pamietam.

A kreatynina faktycznie w normie (wcześniej nie zauważyłem że podałaś) - poniżej 1. Sonia ostatnio miała 1,9...
Tak że wyniki "nerkowe" wcale nie są złe. Anemię powinny przytrzymać kroplówki (Ringer z mleczanami i NaCl z glukozą) i jak najczęstsze dokarmianie - choćby na siłę strzykawką do pyszczka. Choćby po trochu co 2 godziny.
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=5385


Temat: Fretkowe "parametry"
" />Podziekowania dla Nivy za "odkrzaczenie"

Normy parametrów krwi fretek: (tłum. z http://www.swissferret.ch/chpage/vetboo ... HE%20DATEN )

hematokryt: 0,42 - 0,61 l/1 0,52
hemoglobina: 150 - 180 g/l 170 (u Ingi jest 15,0 bis 18,0 g/l 17,0)
erytrocyty: 6,8 - 12,2 T/l 9,17
leukocyty: 4,0 - 19,0 G/l 10,1
trombocyty: 297 - 910 G/l 500
bilirubina całkowita: 17 umol/l
mocznik: 1,65 - 7,47mmol/l 3,65
kreatynina: 35,4 - 79,5 umol/l 53,0
glukoza: 5,2 - 11,4 mmol/l 7.5
chlorid (chlor/chlorek*): 106 - 125 mmol/l 116
sód: 137 - 162 mmol/l 148
potas: 4,5 - 7,7 mmol/l 5,9
wapń: 1,99 - 2,94 mmol/l 2,3
fosfor: 1,29 - 2,93 mmol/l 1,9
białko całkowite: 51 - 74 g/l 60
SGOT(SAST): 28 - 120 U/l 65

*wiem, że u ludzi jest chlor, chlorid to dosłownie z niem. chlorek

Z postu Ingi dodatkowo: ( http://www.fretki.org.pl/forum/index.ph ... 9#msg28699 )

neutrofile 31-40%
limfocyty 49-58%
monocyty 4-6%
granulocyty kwasochłonne 2-3,6%
granulocyty zasadochłonne 0,7-2,9%
Alat 78 - 149 jm/l
AP 31-664 jm/l
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=87


Temat: Dziabulka i jej niewydolność nerek
" />Po pierwsze - mała zwymiotowała jakieś pół godziny temu. To co zwróciła miało konsystencję półpłynnej masy, która bardzo śmierdziała "kwasem" - bardzo niedobrze
Zobaczymy co będzie dalej......

Z pozytywów - nadal sobie biega, skacze, interesuje się otoczeniem, choć zadanie ma utrudnione przez wenflon. Nie jest kaoś mocno apatyczna. w "kuwetce" też nieżle, choć kupki sa dośc luźne, ale to raczej zasługa maltpasty, bez której o kroplówkach to można pomarzyć.

Teraz szczegóły. Oto wyniki krwi małej (obok normy dla kotów):

Leukocyty 4,49 x10-3 (norma 10-15 x 10-3/ul)
Erytrocyty 8,55 x10-6/ul (norma 6,5-10,00 x 10-6/ul)
Hemoglobina 13,5 g/dl (norma 8,0-15,0 g/dl)
Hematokryt 39,2 % (norma 24-45%)
MCV 45,8 fl (norma 39-55 fl)
MCH 15,8 pg (norma 13-17 pg)
MCHC 34,4 g/dl (norma 30-36 g/dl)
RDW 14,3 % (norma 11,5 - 14,5 %)
Płytki krwi 138 x10-3/ul (norma 100-400 x 10-3/ul)
Mocznik 342 mg/dl (norma 25-70 mg/dl)
Kreatynina 7,46 mg/dl (norma 1,0 - 1,80 mg.dl)
ALAT 60 U/L (norma 20-107 U/L)
Fosfataza alkaiczna 21 U/L (norma 23 - 107 U/L)

Wzór odsetkowy leukocytów:
Segmenty 44,8%
Eozynofile 1%
Monocyty 1,9%
Limfocyty 52,4%
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11616


Temat: Nadnercza i wiele problemów z tym związanch
" />Mocznik podwyższony, kreatynina nieznacznie.

Z morfologii wyszła obrzymia niedokrwistość! Obniżone czerwone krwinki, hemoglobina, hematokryt, płytki krwi cała ta lini komórek jest bardzo nisko. Obniżone białe krwinki, limfocyty ok. Nieznacznie obniżony wapń. Białka wszystkich frakcji na dolnej granicy normy.

Co to za syropek na nerki ?

Konieczne jest leczenie tej niedokrwistości, to jest bardzo, bardzo niebezpieczne - na początek zaopatrz się w pastę Vitapet i podawaj Noskowi. Lek wet. powinnien zalecić uzupełnianie żelaza, nie wiem czy wet nie zdecyduje o podaniu erytropoetyny, by pobudzić szpik do produkcji krwinek.

Może powiem tak - na cito do dr Bernackiej!
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=12229


Temat: Cukrzyca u dziecka
Witam,dziękuję za odpowiedż.Białkomocz był,duży .Były leukocyty. I było zatarcie granicy korowo-rdzeniowej w usg.Było to prawie rok temu.padło rozpoznanie-przewlekłe odmiedniczkowe zapalenie nereki. I bylo zakażenie ukladu moczowego-leczone do dzisiaj.I bylo wiele ,,objawów'.Elektrolity badane 2 razy-w normie.2 tygodnie temu wszystko było dobrze.I pojawił sie cukier w moczu i duzo czerwonych krwinek,świeżych i wyługowanych.
Badania moczu są robione średnio co 2 tygodnie.Nigdy nie było wcześniej cukru.
W chwili obecnej jest podejrzenie cukrzycy....zagrożenie kamicą....
Wynik pierwszego dzisiaj badania na cukier w moczu-minimalny ślad , ketonów też.
Cukier w krwi-w normie.I będziemy powtarzać kilka razy.
I dobowa zbiórka moczu-na badanie poziomu białka,kwasu moczowego,magnezu,wapnia,kreatyniny.
I badanie ginekologiczne,żeby wyjaśnić nieprawidłowe położenie macicy.Jest wynik.Macica w porządku,jeden jajnik schowany za macicą , dużo mniejszy.To dawało obraz przesunięcia macicy w prawo.
Tak więc czekamy na dalsze wyniki.

Podejrzewam długi pobyt w klinice w celu diagnostyki. :?:
Czy tak powinno byc w przypadku potwierdzenia podejrzenia cukrzycy :?: ona ma 16 lat :!:
Czy zmiany w nerkach mogą się cofnąć :?:
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=523


Temat: Nadwrażliwość typu IBS

Witam, czy mógłby mi ktoś coś doradzić, bo nie mam pojęcia co robić.
Od 4 miesięcy utrzymują się u mnie stany podgorączkowe z osłabieniem i sennością. Wszystkie badania które były robione do tej pory były w normie:
OB
morfologia z rozmazem
mocz
aspat,alat,ggtp,bilirubina,kreatynina,glukoza,sód,potas,białko całkowite,aptt,mocznik,fibrynogen
wapń,wapń zjonizowany,żelazo
crp
pasożyty w kale
wymaz z gardla,nosa
plwocina
ekg,ukg
rtg klatki piersiowej
rtg zatok
usg brzucha
usg tarczycy
hormony tarczycy
HCV
antygen HBs
proteinogram
CMV
CPK
ASO
czynnik reumatoidalny
HIV
HAV
biopsja cienkoigłowa węzła chłonnego
badanie laryngologiczne
W przeciągu ostatnich 3 miesięcy wziąłem 6 rodzajów antybiotyków bez żadnego efektu, w tym antybiotyki przeciwgrzybicze i przeciwpierwotniakowe.Ostatnio pojawiaja się lekkie bóle gardła tak jakby osłabiła się nagle odporność i non stop jest jakaś infekcja, wcześniej były bóle stawów.Już nie wiem co mam zrobić, momentami czuje sie fatalnie, temperatura dochodzi najwyżej do 37,6 , srednio jest 37,1. Lekarze nie wiedzą co to jest, nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby to w koncu przeszło.Może mi ktoś jakoś pomóc?


Proponuje analizę pierwiastkową włosów - na 100% będzie tam widoczne co ci jest...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2243